ACADEMIA PĂSTOREL ŞI REVISTA BOOKLOOK


REVISTA REVISTELOR LITERARE

RĂSFOIRI

Lucian Mănăilescu





Revista ieşeană Booklook este cea mai bună publicaţie românească de literatu-ră umoristică (după părerea noastră), în acest sens fiind relevant articolul apărut recent în revista „Observator” (Toronto - Canada), semnat de Sorin Finchelstein, care notea-ză, printre altele: „Frunzărind noi, diasporenii, publicaţiile româneşti, în încercarea de a fi la curent cu ce se mai întâmplă pe acasă, suntem deseori stupefiaţi de teribilul nivel al problematicii, gramaticii, limbii şi limbajului unor cotidiene de notorietate ca-re apar pe plaiul strămoşesc. Şi totuşi, alimentând optimismul nostru nebunesc, se în-tâmplă să întâlnim şi rare, fericite excepţii.
Ȋn această categorie, se încadreză «Booklook»-ul ieşean editat de Asociaţia Literară Păstorel. Revista umoristică de pe Bahlui întruneşte toate calităţile publicis-tice - conţinut, selecţie, prezentare grafică - la superlativ, oferind astfel o aleasă delec-tare oricărui cititor; de la cel sofisticat care o va aprecia instantaneu, la cel care, par-curgând-o, pătrunde într-o lume de poveste pe care o descoperă fermecat.
Mihai Batog Bujeniţă
Voi începe identificarea «vinovaţilor» pentru acest succes cu directorul, şi fac-totum-ul, Mihai Batog-Bujeniţă. Ȋn faza lui de crisalidă, MBB a fost pilot de vânătoa-re. Odată MIG-ul tras pe dreapta la limita de vârstă (a MIG-ului), crisalida aviatică  s-a transformat într-un fluture sprinţar care îşi etalează culorile de vitraliu magic prin proză, poezie, epigramă, dramaturgie sau sonet (şi, am aduga noi, roman) Ȋn escadrila lui curentă, îl mai întâlnim pe redactorul-şef, navigatorul Eugen Deutsch (care navi-gheză măiastru prin poezie, sonete, epigrame sau haiku); şi pe mitraliorul Mihai Hai-vas (epigramist şi editor de temut).”...

Ceea ce dă forţă publicaţiei ieşene este diversitatea genurilor abordate  (epigra-mă şi dueluri epigramatice, rondel, sonet, proză umoristică, caricatură, bijuterii lirice şlefuite de mari poeţi români, cugetări, opinii critice, etc).
La modul concret, iată câteva repere din ultimul „Booklook” - Nr 31(51)/ 2019, serie nouă. Revista debutează cu „Fanteziile Ninei Cassian”, în care răzbate melancolia delicată din scrierile sale în „limba spargă”: „Dragostea mea,/ ancoră grea,/ ţine-mă strâns;/ toate mă dor:/ gura - de dor,/ ochii - de plâns.// Vântul căzu -/  - poate că nu,/ dar s-a făcut/ linişte-n cer,/ fără puteri,/ ca la-nceput// Nu mai visez/ paşi pe zăpezi,/ urme de vulpi;/ nu mai sunt flori,/ sufletul lor/ doarme în bulbi.// Singurătăţi…/ Nu mi te-arăţi, / nu-mi trimiţi veşti./ Cât fără rost. / Oare ai fost?/ Oare mai eşti? (DORUL).

Doamna Georgeta Paula Dimitriu, membră activă a „Asociaţiei Literare Păstorel”, răspunde astfel urărilor celor din „academie”, care au felicitat-o cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani:  I-am rugat sfios pe popi/ Să îmi pregăteasc-o groapă./ Dar groparii nu mai sapă,/ Fi'ndcă Iaşu-i plin de gropi.”

Întâmpinată cu un salut de... booklook, doamna dr. Cornelia Ursu inserează în pagină câteva panseuri de o ironie fină, precum acestea:  Referendum: o specie de consultare a voinţei poporului care sună frumos, costă mult şi nu interesează pe ni-meni.”;Umoristul este acel om care atunci când toți râd el se întreabă de ce.”.

Sub genericul „Să ne reamintim de... Mihai Ursachi” sunt publicate câteva din poeziile magistrului ieşean. Cităm, cu titlu de exemplu, La isarmarocul de vorbe: „- Hai la băiatu’, ia vorba fierbinte/ Îţi ţine de cald şi te-ajuta la minte.// Vând vorbe pestriţe, orice măsură/ Se potriveşte la orice gură./ Închiriez arhaisme cu ora./ Cuvinte mecanice, Firma Pandora.// Vorba dulce, mult aduce,/ Repar, la moment, epitete nă-uce.// Cuvinte zemoase, cuvinte harbuz./ Vând vorbe de leac pentru văz şi auz.// Ia, doamnă! ia, doamnă! o vorba de-amor/ Pentru noptieră, în dormitor.// Atelier de-n-dreptat adjective sucite,/ Ascut la tocilă cuvinte-cuţite.// Poftiţi, vorbe fragede, pentru salată!/ Poftiţi, cu piper, vorbărie tocată!// Marele parc neologic. Real:/ Hiperbola ca-re mănâncă mangal!// Must natural de cuvinte. Conţine/ Cele mai noi şi mai mari vitamine.// Aicea se vinde cuvântul cel mare,/ Doi bani kilogramul, să ia fiecare!

Eugen Deutsch răstoarnă definiţia epigramei, concepută de epigramistul ti-mişorean Ionel Iacob Bencei: E o «perlă» literară;/ Cupă limpede de vin,/ Care lesne te omoară/ Dacă pui în ea venin…”. Replica: E o «perlă» literară/ Ce-i făcută brav de trei/ Autori ce te „omoară”:/Ionel, Iacob, Bencei.”

Tot mai tânărul clujean Eugen Albu este, totuşi, un „Pensionar invidios”: Eu duc o viaţă mult mai dură/ Decât mulţi hoţi din puşcării/ Că unii fac literatură,/ Iar alţii fac de zor copii.”
Nicolae Bunduri
 Iată şi alte câteva „fandări” de excepţie, ale spadasinilor literari: „Se spune despre meserie,/ Că-i aur, prins într-o montură/ Şi-i singura bijuterie,/ Pe care rromii nu o fură!” (Liviu Kaiter – Meseria e brăţară de aur); Prezentă-n spaţii culturale,/ În librării, biblioteci,/ Ea umple rafturile goale,/ Dar nu şi capetele seci!” (Mihai Mo-leşag - Cartea); „E ca şi vinul bun, sadea,/ Din viţă nobilă şi pură,/ Ce mulţi bărbaţi ar vrea să-l bea.../ Dar nu toţi ţin la băutură!” (Nae Bunduri - Femeia la 40 de ani); „La munte, pe cărări alpine,/ Respiri ozon curat, te mişti,/ Dar şi cabanele sunt pline/ Cu sute de... băuturişti.” (Ioan Roşca – Turism montan); Căutând mereu, cu chin,/ Ade-vărul doar în vin,/ L-a aflat, într-un târziu.../ În rachiu. (Ion Diviza – In vino veritas?)

IN HONOREM: Un număr consistent de pagini îi sunt închinate lui Al. O. Teodoreanu (Păstorel), patronul spiritual al academiei umoriştilor ieşeni, de la naş-terea căruia se împlinesc (azi) 125 de ani. Acestea au fost selectate din volumul în curs de apariţie „«Cel mai iubit dintre epigramişti» - Păstorel”
Iată un sonet pe care i-l dedică celebrului personaj Vasile Vajoga: „E veselie-n cramă la Copou,/ De pe grătare sfârâie pastrama,/ Spumoasă curge-n valuri epi-grama/ Și râde în pahare vinul nou!// Ba chiar, s-ar fi zvonit prin târg ecou/ C-aici, pe deal, de când culeasă-i poama,/ E însuși Păstorel prezent în crama/ Cea veche, și-i tratat ca un erou;// Dar din păcate, vorbele-s deșarte,/ Iar Păstorel e undeva, departe,/ Așa că... strălucește prin absență.// Nu că i-ar fi fost greu, cum ne e nouă,/ Din Rai să se-nvoiască-un ceas ori două/ Ci, vai, s-ar fi temut de... concurență!” (Sonet de cramă, toamna).
... Şi o epigramă superbă, în care Alexandru Truţă se teleportează, în postura lui Păstorel, lângă Himalaia: Măreţ e peisaju-alpin,/ Cu muntele pierdut în ceaţă;/ Dar ce păcat că nu am vin,/ Pentru atât de multă gheaţă." (Păstorel în Himalaya).

Ne îngăduim să adăugăm aici o replică la o epigramă de Păstorel, furată azi de pe internet, de la prietenul Ion Diviza: 

UNUI ANTIALCOOLIC


Oare nu-ți mai amintești
Vorba din bătrâni lăsată:
Din beție te trezești
Din prostie, niciodată!
                                    Păstorel

REPLICĂ

Adevărul amintit
Mie-mi pare fără rost:
Din prostie m-am trezit,
Din beție... Ce, îs prost?!




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

10 poezii de Matei Vişniec

POEME de Codrina BRAN

POEŢI NĂSCUŢI ÎN OCTOMBRIE